De ce nu avem metode de auto-curatare a telefonului?

Telefonul este obiectul pe care il folosesti cel mai des pe parcursul unei zile si este in acelasi timp obiectul care are foarte multi microbi si sigur cu te speli pe maini dupa fiecare utilizarea. De aceea am avea nevoie de o metoda de a ne curat telefoanele. Traim in era virusului corona si avem nevoie de cat mai multe metode de dezinfectare si curatare a telefoanelor. Daca alegem sa ne curatam telefonul cu alcool, acesta poate deteriora folia care protejeaza patrunderea apei si a prafului si nu este deloc o alegere buna. De aceea, am avea nevoie de o metoda de auto-curatare a telefonului. 

Noutatea este ca exista acest ecran anti-microbian la unele modele de Iphone, Samsung si Pixel. Sistemele de acoperire microbiene pentru sticla ecranului sunt in speciale argintul ionic de calitate medicala si microbii sunt ucisi prin eliberarea ionilor de la argint, avand o concentratie destul de mare si nanomateriale cu dioxid de titan de ultima generatie. Dioxidul de titan este chemat de lumina normala a soarelui, cea ultravioleta sau chiar lumina interioara pentru a elibera atomii care descompun microbii. Acest proces este numit auto-curatare. Aceasta tehnologie se bazeaza pe ioni de argint si include tehnologia de acoperire a ecranului destinata utilizarii instrumentelor spitalelor. 

Corning laseaza tehnologia sa antimicrobiana bazata pe argint ionic. Tehnologia aceasta a fost lasata in anul 2014 dar se foloseaza ca sticla de acoperire a panourilor si afiselor, prcum si pentru panouri pentru usi si ferestre. In urma unui test, aceasta sticla a eliminat pana la 99,9% din bacterii. Acum este utilizata aceasta tehnologie in domeniul medical, iar in ceea ce priveste telefoanele aceasta a aparut la compania ZTE Axon in anul 2015 si dupa aceea nu a mai prea fost atat de folosita. 

Si compania Samsung are impreuna cu forma Don Co produse chimice pentru  a elimina ionii din argint in acoperirea optica microbiana. Desi acesta tehnologie a avut succes in reducerea bacteriilor care se strang pe un ecran al unui telefon un studiu din 2018 ne arata ca impactul eliminarii ionilor de argint nu mai au acelasi efect asupra telefoanelor personale. Bineinteles, ca acest rezultat a fost unul dezamagitor. Astfel, inca nu exista cu adevarat un telefon care sa aiba un ecran care descompune microbii dar se lucreaza la o astfel de tehnologie. In schimb, poti sa obti un protector de ecran care descompune 99,9% dintre bacterii cu ajutorul gadgetului Sanitizer care este bazat pe dioxid de titan si trebuie reaplicat la fiecare 30 de zile si este creat de catre compania Nanofixit. 

Din pacate, nicio cercetare nu arata concret eficacitatea acestui instrument cand vine vorba de uciderea microbilor de pe ecranul telefoanelor.